Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-08@16:44:28 GMT

شب عید با «پایتخت»

تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۲۲۵۶۹

این قاتل سریالی در همه بخش‌های زندگی عواقب منفی‌اش را به جا گذاشته‌است، حتی روی تولید و ساخت آثار نمایشی و غیرنمایشی هم تاثیر داشته و گاهی منجر به توقف‌های میاندوره‌ای در تولید آثار سازندگان شده‌است.

گروه سازنده پایتخت ۶ هم از این اتفاق مستثنا نبودند و هنگام تولید این اثر برای نوروز ۹۹ با کرونا دست و پنجه نرم می‌کردند و همین موضوع باعث شد نتوانند تولید این فصل از سریال پایتخت را به سرانجام برسانند و سریال بدون پایان‌بندی تمام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این اتفاق به دلخوری بینندگان تلویزیون منجر شد و همه دوست داشتند پایان سریال پایتخت را به تماشا بنشینند.

در طول سال جاری، مرتب خبرهایی مبنی بر تولید پایان پایتخت۶ شنیده می‌شد اما به تحقق نمی‌پیوست.

تا این‌که طلسم این ماجرا شکسته شد و عوامل سازنده سریال تصمیم گرفتند دو قسمت پایانی این سریال را بسازند تا مردم سال تحویل و نوروز۱۴۰۰ را با طعم پایتخت شروع کنند.

آنها مثل همیشه با انرژی کارشان را شروع کردند تا با یک پایان‌بندی جذاب، هم مردم را سرگرم کنند و هم مثل همیشه به موضوعات اجتماعی تلنگر بزنند.

در واقع گروه سازنده این سریال می‌خواهند این فصل جدید از پایتخت را برای قبل از نوروز آماده کنند تا به این واسطه لبخند را به لب مخاطبان شبکه یک بیاورند. به همین دلیل با الهام غفوری، تهیه‌کننده مجموعه پایتخت به صحبت نشستیم تا از جزئیات این اثر بگوید.

اتفاقات جالب

سیروس مقدم مثل همیشه سکانداری سریال پایتخت را به عهده دارد و تلاش می‌کند مردم با تماشای جمع‌بندی فصل ششم این سریال هم حسابی غافلگیر شوند و هم این‌که برایشان جذاب باشد.

در واقع، او در هر قسمت از این مجموعه نه تنها به مفاهیمی همچون خانواده و حمایت از همدیگر تاکید دارد، بلکه تلاش می‌کند فضاهای بکر و جذاب ایران را به تصویر بکشد و مردم را با یک قصه شیرین و جذاب نه تنها سرگرم کند، بلکه آنها با تماشای این مجموعه هم به مفاهیم این سریال فکر کنند.

این کارگردان همراه گروهش در این سریال نشان می‌دهند چطور همبستگی بین اعضای خانواده باعث می‌شود مشکلات را پشت سر بگذارند.

الهام غفوری در این‌باره اعلام می‌کند: گروه سازنده سریال پایتخت در طول سال جاری درصدد بوده بخش پایان‌بندی سریال را بسازد، حتی مدتی هم به خاطر کرونا صبوری کرد تا ویروس کرونا کمرنگ شود یا از بین برود و از آنجا که این اتفاق نیفتاد به همین دلیل گروه تصمیم گرفت به یک داستان خوب برای جمع‌بندی سریال برسد تا فینال فصل ششم از سریال پایتخت مردم را سرگرم کند و این فصل از سریال هم با اتفاقات جالب به پایان برسد. البته مردم هم درخواست داشتند جمع‌بندی این فصل از سریال پایتخت را به تماشا بنشینند و از سوی دیگر ما هم به عنوان سازنده موظف بودیم پایان سریال را تولید کنیم. به همین دلیل دست به کار شدیم تا بخش پایانی را جلوی دوربین ببریم.

چه خبر از زمان پخش؟

شبکه یک سیما از چندی پیش اعلام کرده فصل سوم نون. خ قرار است ایام نوروز روانه آنتن شبکه یک شود. حال برای برخی از مخاطبان این علامت سوال شکل گرفته که پس چه زمانی دو قسمت پایانی سریال پایتخت ۶ پخش می‌شود.

خبرها حاکی از آن است که قرار شده دوشب پایانی سال ۹۹ این دو قسمت پخش شود و از اول نوروز سریال نون. خ روی آنتن برود. در واقع سازندگان سریال پایتخت درصدد هستند که مردم سبزی‌پلو و ماهی شب عیدشان را با طعم پایتختی‌ها میل کنند و به سراغ سال ۱۴۰۰ بروند که اتفاقات خوب برایشان پیش بیاید.

مازندران؛ میزبان جمع‌بندی پایتختی‌ها

یکی از امتیازات سریال پایتخت که باعث شده بیشتر میان مردم دیده شود، تهران‌گریزی‌اش بود. در واقع سازندگان سریال پایتخت فقط به سراغ تهران نرفتند و اکثر صحنه‌های این سریال در شمال و جنوب ایران ضبط شده و مخاطبان با زیبایی‌های این بخش‌ها از ایران هم به‌واسطه سریال پایتخت آشنا شدند.

در واقع هدف سیروس مقدم نشان دادن زیبایی‌های ایران بوده‌است؛ به همین دلیل سراغ شهرهای دیگر هم رفته‌است.

نکته قابل تامل این‌که پایان‌بندی فصل ششم از سریال پایتخت در استان مازندران ضبط می‌شود و گروه در این استان مستقر است و طبق گفته تهیه‌کننده گروه، زمان تصویربرداری دو قسمت پایانی این مجموعه حدود یک ماه زمان می‌برد و گروه در شهرهای استان مازندران مشغول ضبط است.

قصه را کی می‌نویسد؟

مثل همیشه طراح، سرپرست فیلمنامه، مشاور کارگردان و بازیگردان سریال پایتخت، محسن تنابنده است که در سریال هم همان نقش نقی معمولی را بازی می‌کند.

نقی مثل دیگر قسمت‌ها درگیر ماجراهایی در فصل ششم از پایتخت شد. مخاطبان در ابتدا او را در نقش راننده نماینده مجلس دیدند که حرف‌های سیاسی هم می‌زند اما بعد از مدتی از شغل‌اش فاصله می‌گیرد. حالا باید به انتظار بنشینیم که در دو قسمت پایانی این فصل از سریال پایتخت چه اتفاقاتی برای نقی می‌افتد.

نکته قابل تامل این است که برای نگارش سریال فصل ششم پایتخت، آرش عباسی برای نویسندگی کمک کرده بود که حالا برای دو فصل باقیمانده محسن تنابنده به سراغ برادرش محمد تنابنده رفته و او به سرپرستی محسن تنابنده جمع‌بندی این فصل را به نگارش درآورده‌است. حال باید ببینیم این دو برادر برای این بخش از سریال چه کرده‌اند.

شنیده‌ها می‌گوید که گروه نویسندگی برای نگارش فینال این فصل از سریال چند ماه وقت گذاشته تا به یک پایان‌بندی درست برسد و قصه برای مخاطبان جذابیت لازم را داشته باشد.

همچنین تغییراتی در داستان داده شده تا برای مخاطبان جذاب باشد. البته تعداد شخصیت‌ها کم نشده‌اند و شخصیت‌های اصلی سریال حضور دارند.

همچنین درباره این‌که آیا پایتخت۷ هم ساخته می‌شود یا نه در حال حاضر خبری نیست و معاونت سیما باید تصمیم بگیرد که آیا می‌خواهد فصل هفتم سریال را هم بسازد یا نه.

آنچه در «پایتخت ۶» دیدیم

نزدیک یک سال از پخش فصل ۶ این سریال محبوب گذشته است و بسیاری از خاطر بردند که قصه پایتختی‌ها به کجا رسیده بود و ماجرای این شخصیت‌ها قرار است از چه مقطعی پیگیری شود.

طبق آنچه دیدیم هر یک از آدم‌های این قصه در سری ششم ماجراهایی را از سرگذراندند و طبق گفته سازندگان این سریال قرار است سرنوشت بهتاش، ارسطو و دیگر شخصیت‌ها در این دو قسمت پایانی مشخص شود.

در اینجا نگاهی به اتفاقات اصلی چند شخصیت محوری سریال انداخته‌ایم:

بابا پنجعلی: قصه پایتخت ۶ از جایی آغاز شد که باباپنجعلی به رحمت خدا رفته‌است و جسدش برای آزمایش‌های پزشکی به دانشگاه سپرده شده‌است. هر چند شخصیت پدربزرگ دیگر در این فصل حضور فیزیکی نداشت اما همچنان سرنوشت او دستمایه طنزهای کلامی میان شخصیت‌ها قرار می‌گرفت.

ارسطو: به خاطر جرایم مالی مدتی را در زندان سپری کرده‌است و قسمت اول این فصل از حبس بیرون آمد. او که رابطه‌اش با نقی شکرآب شده، بی‌پشتوانه و دست‌تنگ به دنبال راهی برای امرار معاش می‌گردد و در این مسیر ناخواسته با پیشنهاد شخصی به‌نام کاووس، در کار جابه‌جایی مواد مخدر می‌افتد و دردسرهایی برای خانواده ایجاد می‌کند.

بهبود: در فصل ۵ سریال گفته می‌شود بهبود در آفریقا فوت شده‌ است. او در این فصل به سریال بازگشت و این بازگشت غیرمنتظره کاسه و کوزه خانواده را حسابی به هم ریخت. ضمن این‌که بهبود به بیماری سندرم دست بی‌قرار مبتلا شده‌است و همین باعث ایجاد مشکلات و لحظات کمدی برای همه می‌شود.

هما: در این فصل از سریال هما همچنان همان زن عاقل خانواده است که همیشه سعی در راهنمایی دیگران دارد. او به دنبال علاقه‌اش می‌رود و گوینده اخبار می‌شود که این خود ماجراهای کمدی را رقم می‌زند. در این فصل هم با وجود علاقه‌ای که میان او و نقی هست، این زن و شوهر سر ماجراهای مختلف با یکدیگر اختلاف‌نظر و کل‌کل دارند.

نقی: در این فصل راننده شخصی نماینده مجلس‌شورای‌اسلامی شده و حسابی هم جوگیر است. با خودش سلاح اسباب‌بازی و نانچیکو حمل می‌کند و به صورت اغراق شده سعی در محافظت از آقای نماینده دارد و در این مسیر دردسرهایی درست می‌کند تا بالاخره از کار بیکار می‌شود و... .

رحمت: با درگذشت بهبود، از میانه‌های همین فصل۵ ماجرای دلدادگی رحمت و فهیمه و ازدواج آنان مطرح می‌شود. او حالا وضع مالی خوبی دارد و آرایشگاهی برای خود دست و پا کرده و در تدارک عروسی است. اما با حضور مجدد بهبود در قصه، مسیر زندگی‌اش تغییر و در آخر با شخص دیگری ازدواج می‌کند.

فهیمه: خواهر نقی در ابتدای این فصل به فکر راضی کردن فرزندانش برای ازدواج با رحمت است. او به کمک رحمت آرایشگاه راه‌اندازی کرده، تغییرات ظاهری داشته و حسابی به سر و وضع خود می‌رسد تا این که خبر می‌آید بهبود در راه است و زندگی فهیمه باید به حالت قبل بازگردد. او تلاش می‌کند تمام ماجراهای این چندسال را از بهبود مخفی کند.

بهتاش: او که در فصل پیش بیکار و بی‌مسؤولیت معرفی شده بود، در این فصل وارد فوتبال حرفه‌ای شده و وضع مالی نسبتا خوبی دارد. بهتاش لقب پتر چک ایران را گرفته و در تیم فوتبال نساجی مازندران دروازه‌بان سوم است. البته شانس به او رو می‌آورد در مقابل پرسپولیس بازی می‌کند و به این طریق مسیرش برای بستن یک قراردارد خارجی باز می‌شود. ارسطو هم در این راه بهتاش را همراهی می‌کند و... .

فاطمه عودباشی - نوشین مجلسی / رسانه روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: کرونا سریال پایتخت پایتخت۶ سیروس مقدم سریال پایتخت فصل از سریال سریال پایتخت دو قسمت پایانی همین دلیل پایان بندی مثل همیشه جمع بندی سریال هم شخصیت ها پایتخت ۶ فصل ششم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۲۲۵۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکلیف‌نامه شهرداری تهران برای پارک‌های پایتخت چه می‌گوید؟

سریال «کاشت ساختمان در پارک‌های تهران»، آخرهفته گذشته به قسمت دوم خود رسید و بعد از ماجرای «برنامه ساخت مسجد در پارک قیطریه»، این بار «دیوار‌های آهنی آبی-سفید مخصوص کارگاه ساختمانی در پارک لاله» اکران شده؛ این سریال که به خاطر نقش منتقدان شهرداری، پرمخاطب شده، به دلیل «صدای ناقص» آن‌ها و «غفلت از متن»، ادامه دار خواهد بود.

گزارش «دنیای‌اقتصاد» از وضعیت پارک‌های شهری تهران حاکی است، طی ماه‌های اخیر «یکی از انواع مواجهه‌های شهرداری با این محیط حساس پایتخت»، زیر ذره بین گروهی از کارشناسان شهری قرار گرفته است.

شهرداری به عنوان «همه کاره پارک‌های شهری» از بابت «مسوولیت صفر تا صدی» که برای این بخش از دارایی‌های تهران دارد، دست به نقشه کشی برای ساخت وساز در تعدادی از پارک‌ها زده است.

در شبکه‌های اجتماعی، اما برخی افراد و برخی کارشناسان، این حرکت مدیریت شهری را زیرسوال برده اند، بدون اینکه «علت سوال» را برای ناظران، شهروندان و طیف حساس به موضوع، مطرح کنند.

عملکرد شهرداری در پارک‌های شهری را با دو خط کش «مقررات مصوب بالادست شهرداری تهران» و «اقدامات متعارف و منطقی شهرداری‌های کاردرست در سایر شهر‌های کشور و شهر‌های موفق جهان از منظر رعایت کامل حقوق شهروندان» می‌توان چک کرد.

طرح تفصیلی تهران، مصوب سال ۹۱، «کتابچه مشق شهرداری» برای هر نوع تصمیم‌گیری ساختمانی و صدور مجوز ساخت‌وساز در اراضی عمومی و خصوصی پایتخت محسوب می‌شود به‌طوری که در صفحه ۲۰ این کتابچه، برای «زمین‌های واقع در پهنه حفاظت سبز (G) که پارک‌های شهری نیز جزو همین پهنه محسوب می‌شود»، احداث بنای مجاز در پارک‌ها را به «دفتر اداری پارک، نگهبانی پارک، سرویس بهداشتی و خدمات پذیرایی و غذایی» محدود کرده است. در ادامه همین «خط قرمز» ترسیم شده برای شهرداری در پارک‌های شهری تهران، در یکی دیگر از صفحات طرح تفصیلی، «هر نوع ساخت‌وساز در این چارچوب مجاز در پارک ها، منوط به تصویب طرح آن در کمیسیون ماده ۵ شده است.»

به این ترتیب، «نقطه کور» سریال ساختمانی در پارک‌های تهران که منتقدان آن را نمی‌بینند، «خط قرمز طرح تفصیلی» و صراحت لهجه این تکلیف نامه برای «منع و مجاز‌ها در پارک‌های شهری» است.

از نگاه این کتابچه مشق شهرداری، «ساخت بنای فرهنگی یا هر نوع کاربری غیر از آنچه در پهنه (G) قید شده» ممنوع است و برای مجاز‌ها نیز «مصوبه کمیسیون ماده ۵» لازم است. اما آنچه عرف شهری می‌گوید، از این هم صریح‌تر است. در پارک‌های شهری بر اساس آنچه نیاز شهروندان است، باید فضای سبز، تجهیزات تفریحی و گردشگری و مبلمان شهری، لوازم بازی و تجهیزات ورزشی، به شکل نامحدود، نصب و احداث شود.

اما طی همه سال‌های گذشته، ساختمان‌هایی از یک تا دو طبقه در پارک‌های معروف، بزرگ و کوچک شهر تهران با اسامی‌های مختلف از مدیریتی تا نگهبانی و فرهنگسرا و... شکل گرفته است که عوارض آن‌ها به شکل «ورود خودرو» به پارک به عنوان «گاف شهری»، باعث مزاحمت شهروندان هنگام تفریح و گذران اوقات فراغت شده است.

پارک پردیسان، پارک سعادت آباد و حتی پارک لاله، نمونه‌هایی از این دست هستند. به این ترتیب، «ایرادات موجود در پارک ها، به مراتب فراتر از سریال اخیر» است.

طرح تفصیلی تهران می‌گوید، در پارک‌های شهری، کل بنای ساختمانی ساختمان‌های مجاز، باید حداکثر معادل ۳‌درصد مساحت پارک باشد. آیا این «خط قرمز» نیز طی این سال‌ها، ملاک عمل بوده و رعایت شده است؟

به نظر می‌رسد، «چندگانگی نهاد‌های ناظر و بالادست شهرداری»، عاملی برای این مدل اداره پایتخت طی سنوات گذشته و اکنون شده است.

شهرداری‌ها از یک سو باید «مصوبات شورای عالی شهرسازی که زیرنظر وزارت مسکن سال‌های گذشته و وزارت راه و شهرسازی فعلی است» را رعایت کنند. اما از سوی دیگر، سازمان شهرداری‌ها از وزارت کشور نیز نهاد بالادست شهرداری هاست و اتفاقا، چون که بخشی از منابع مالی شهرداری توسط همین سازمان، سالانه پرداخت می‌شود، به نظر می‌رسد «حرف شنوی شهرداران» از وزارت کشور بیشتر از وزارتخانه دیگر است.

در این میان، شورای شهر هم نهاد ناظر و مرجع تصویب مقررات و ضوابط برای شهرداری هاست و کمیسیون ماده ۵ با ترکیب یکسری وزرا نیز نهاد دیگر؛ این آشفته بازار «ترکیب چندمنظوره مدیریت شهری»، مسیر دورزدن طرح‌های تفصیلی و جوابگو نبودن را به وجود آورده است.

نباید موجبات عدم‌آسایش فراهم شود

علی نوذرپور، کارشناس مدیریت شهری و شهردار سابق منطقه ۲۲ تهران، تاکید کرد: اقدامات مدیریت شهری نباید به گونه‌ای باشد که موجبات عدم‌آسایش شهروندان فراهم شود. به گفته وی، در طرح‌های شهری تهران از قبیل طرح جامع و طرح تفصیلی پایتخت، ضوابط مربوط به هر پهنه و از آن مهم‌تر سهم هر کدام از سرانه‌ها به تفکیک مشخص است. از آن جمله سرانه‌های سبز، مذهبی، فرهنگی، درمانی و... مشخص و تفکیک شده است، مکان یابی شده و لکه‌های مربوط به آن‌ها به صورت جداگانه معین است. ورود هر کدام از سرانه‌های غیرمرتبط با کاربری‌های مربوط به فضای سبز و گذران اوقات فراغت به پارک ها، اساسا ربطی به این محیط‌های سبز شهری ندارد.

به گفته وی هر اقدامی در هر کدام از این پهنه‌ها وسرانه‌ها باید متناسب با ماهیت این سرانه ها، جانمایی‌ها و ضوابط خاص آن‌ها صورت بگیرد. نوذرپور افزود: پارک‌های شهری بسته به مقیاس و جانمایی صورت گرفته برای آن‌ها انواع مختلفی اعم از پارک‌های محلی، ناحیه ای، منطقه ای، شهری و فرا شهری دارد؛ بسته به وسعت و جانمایی و انواع آنها، خدمات مربوط و مرتبط با موضوع گذران اوقات فراغت در پارک‌ها از تامین ضرورت‌های اولیه مانند سرویس‌های بهداشتی تا تاسیسات بیشتر و وسیع تر، متفاوت است. اما آنچه مسلم است اینکه همه این خدمات حول محور گذران اوقات فراغت است و اختلاط سایر سرانه‌ها در خدمات مرتبط با پارک‌های شهری، اساسا هیچ موضوعیتی ندارد. طرح‌های جامع و تفصیلی نیز این سرانه‌ها را به تفکیک مشخص کرده است. شهردار سابق منطقه ۲۲ تهران، یک معضل مهم در ارتباط با پارک‌ها وفضای سبز تفریحی پایتخت را خلأ مطالعاتی در مورد آن‌ها عنوان کرد و افزود: حتی بسیاری از پارک‌های فراشهری و بزرگ‌مقیاس که بعضا مساحت برخی از آن‌ها به اندازه یک منطقه شهر تهران است، مطالعات اختصاصی ندارد. در حالی که در مورد این پارک‌ها باید هر اقدامی بر مبنای مطالعات و برنامه ریزی‌های مختص همان پارک انجام شود. در صورتی که این نوع پارک‌های شهری و فراشهری مطالعات کارشناسی مختص خود داشته باشند که حد و حدود و انواع مجاز برای ساخت‌وساز در آن‌ها متناسب با کاربری پارک‌ها تعریف شده باشد هیچ فردی نمی‌تواند از ضوابط مختص آن پارک، تخطی کند.

نوذرپور با بیان اینکه در طرح‌های جامع و شهری عملا خطوط مشخص است، اما ممکن است برخی از جزئیات ذکر نشده باشد، تاکید کرد: نکته مهم این است که اساسا پارک برای گذران اوقات فراغت است و اگر خدماتی در آن مستقر می‌شود، علاوه بر اینکه باید بر مبنای مطالعات و برنامه ریزی‌های کارشناسی باشد در وهله اول باید برای پاسخ به نیاز شهروندان به فضای سبز شهری برای گذران اوقات فراغت ایجاد شده باشد؛ بنابراین هر اقدامی که باعث شود تعاریف مجزا و بی‌ارتباط با موضوع پارک در این فضا‌های سبز شهری وارد شود، موجب اختلال در آسایش افراد، بر هم زدن نظامات شهرسازی و بروز اقدامات غیرقابل دفاعی خواهد شد که در نهایت زمینه را برای تخلف فراهم می‌کند. به‌ویژه آنکه تهران با معضل کمبود سرانه فضای سبز نیز روبه‌رو است. براساس آمار‌ها سرانه فضای سبز تهران چیزی حدود ۱۶ تا ۱۶ و نیم مترمربع است؛ در حالی که براساس طرح جامع شهر تهران این میزان باید ۲۵ مترمربع باشد. در واقع در شرایطی که به ازای هر فرد حدود ۹ مترمربع کمبود سرانه فضای سبز وجود دارد، هر نوع اقدام برای کاهش این فضا به واسطه ساخت‌وساز در پارک‌ها مردود است. او افزود: مدیریت شهری تهران باید به این موضوع توجه داشته باشد که همه عرصه‌های شهری به‌خصوص عرصه‌های بزرگ، نیازمند مطالعات مربوط به همان عرصه است؛ این مطالعات باید به برنامه ریزی‌های دقیقی منجر شود که هرگونه اقدام بر مبنای آن انجام شود.

برای پارک‌ها ضابطه وجود دارد

سهراب مشهودی، صاحب‌نظر حوزه شهرسازی و رئیس گروه شهرسازی جامعه مهندسان مشاور، نیز در پاسخ به این سوال که آیا ضوابط مشخصی برای نوع ساخت‌وساز‌ها و خدماتی که می‌تواند در پارک‌ها مستقر شود، وجود دارد یا خیر، به دنیای اقتصاد گفت: برای پارک‌ها ضابطه وجود دارد و در طرح‌های جامع وتفصیلی حد مجاز ساخت‌وساز در پارک‌ها تعیین شده است. در ضوابط طرح تفصیلی یکپارچه تهران در پارک‌های شهری G۱۱۱، حداکثر ۳درصد می‌تواند به کاربری‌های نگهبانی، سرویس بهداشتی، خدمات پذیرایی و غذایی و حداکثر دوطبقه یعنی کمتر از ۸ متر ارتفاع، اختصاص یابد. در پارک‌های محله‌ای هم حداکثر ۷درصد برای نگهبانی، تاسیسات نگهداری و بهداشتی مجاز است. وی افزود: بنابراین موضوع پارک‌ها و نوع خدمات مستقر در آن‌ها چندان بی ضابطه هم نیست و آنچه در این میان هم براساس طرح‌های جامع و تفصیلی شهر تهران و هم براساس ماهیت پارک‌ها می‌تواند و باید در پارک‌ها مستقر شود حول موضوع گذران اوقات فراغت و ملزومات آن است. به عنوان مثال، بسته به وسعت و مکان و نوع پارک ها، تاسیسات وخدماتی که مربوط به موضوع گذران اوقات فراغت شهروندان در یک فضای سبز شهری است، امکان ایجاد و استقرار دارد و استقرار سایر کاربری‌ها وسرانه‌ها در پارک‌ها موضوعیتی ندارد.

قلمروی سبز حرمت دارد

مصطفی بهزادفر، استاد معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت نیز با اشاره به اینکه پارک به عنوان قلمرو سبز همگانی برای استفاده همگان است، گفت: هر اقدامی در این پهنه‌های سبز شهری باید براساس مطالعات دقیق وضوابط قانونی صورت گیرد.

وی با این حال به سه خلأ مهم در این زمینه اشاره کرد و گفت: در بسیاری موارد نبود قوانین دقیق و مشخص از یکسو، رهاسازی برخی پروژه‌ها به صورت ناتمام برای چند سال و چند دهه و سپس اقدام برای تعیین‌تکلیف آن‌ها از سوی دیگر و همچنین برخی از ابهامات قانونی و باز گذاشتن موضوعاتی در ارتباط با ضوابط و جزئیات مربوط به کاربری‌ها و پهنه بندی ها، منجر به اقدامات سلیقه‌ای و اختلاط ناموزون کاربری‌ها وسرانه‌ها با یکدیگر می‌شود. به گفته بهزاد فر، خطوط و ضوابط کلی ساخت‌وساز در پهنه‌های مختلف که چند پهنه کلی از جمله پهنه سبز را شامل می‌شود، در طرح‌های شهری مانند طرح جامع وتفصیلی مشخص شده است اما، برخی جزئیات از جمله جزئیات مربوط به ساخت‌وساز‌ها و خدماتی که می‌تواند در پارک‌های شهری بسته به مقیاس و ماهیت آن‌ها مستقر شود، باید مورد به مورد، براساس ویژگی‌های هر کدام از این پارک‌ها در طرح‌های مطالعاتی قرار گرفته و برای آن‌ها برنامه ریزی‌های کارشناسی صورت بگیرد. به گفته وی در برخی از ضوابط اگر چه حد و کاربری‌های مجاز به استقرار در پارک‌ها تعیین شده است، اما در انتهای برخی جملات از الفاظی مانند «سایر» و «غیره» استفاده شده است که همین الفاظ زمینه ورود سلایق و برداشت‌های شخصی به موضوع پارک‌ها را فراهم می‌کند. در چنین مواقعی به دلیل سکوت و ابهام قانونی نمی‌توان برخی اقدامات را قانونی یا غیرقانونی توصیف کرد.

وی همچنین یک نارسایی دیگر در این زمینه را برخی تبادل‌ها و معاوضه‌های بین دستگاهی اعلام کرد وگفت: به عنوان مثال مجموعه پارک پردیسان، از ابتدا یک مجموعه سبز متعلق به دولت بود که با هدف ساخت‌وساز در شهر جدید پردیس در اوایل دهه ۶۰، بین دولت و سازمان محیط‌زیست، مورد معاوضه قرار گرفت. بخش زیادی از ساخت‌وساز‌هایی که بعدا در پردیسان صورت گرفت براساس مطالعات نبود؛ حتی ساخت‌وساز‌ها در شهر جدید پردیس نیز به سرعت و قبل از تصویب طرح جامع وتفصیلی این شهر جدید آغاز شد. به گفته وی، براساس طرح جامع وتفصیلی، پهنه‌ها می‌توانند خدمات همگانی سازگار با کارکرد خود را دربرگیرند، اما خدمات غیرمرتبط نباید به این پهنه‌ها راه یابند.

دیگر خبرها

  • مهران مدیری با یک سریال بازمی گردد | جزئیات شروعِ پیش‌تولید پایتخت
  • ویترین تسنیم شماره ۶۶۱/تهران؛ پایتخت امنیت
  • تداوم کیفیت هوای قابل قبول در پایتخت
  • دستگیری مردی که دایی و خاله‌اش را کشت
  • وضعیت هوای پایتخت چگونه است؟
  • کیفیت هوای پایتخت در وضعیت قابل قبول است
  • همکاری‌های مشترک محسن تنابنده و احمد مهرانفر؛ زوج همیشه جذاب
  • پاسخ به یک ابهام بزرگ درباره فصل جدید «پایتخت»
  • توضیحات جبلی درباره ساخت فصل جدید زیرخاکی، نون خ و پایتخت
  • تکلیف‌نامه شهرداری تهران برای پارک‌های پایتخت چه می‌گوید؟